Cukrzyca i jej rodzaje

Cukrzyca i jej rodzaje Cukrzyca może być określana jako najbardziej rozpowszechniona choroba na całym świecie. Dlaczego? Ponieważ rozprzestrzeniła swoje macki we wszystkich obszarach – zarówno miejskich jak i wiejskich. Wśród bogatych i biednych. W rzeczywistości, sama Ameryka ma ponad 20 mln osób, które chorują na cukrzycę. Istnieje również duża populacja osób, która nie zna tej choroby, a choruje na nią. W drugiej połowie XIX i XX wieku odnotowano ogromny wzrost chorych na cukrzycę. Przyczyna jest przypisana do zmieniającego się stylu życia, złych nawyków żywieniowych i niemożności kontrolowania i zapobiegania tej choroby. Jako choroba, cukrzyca może być opisana jako zaburzenie metaboliczne w organizmie, w którym zmniejsza się produkcja i wykorzystanie insuliny. Energia, którą nasz organizm produkuje, powstaje z przekształcenia przez insulinę skrobi, cukrów i innych produktów spożywczych. Gdy wytwarzanie insuliny jest zmniejszone, lub jej wykorzystanie spada, powoduje to zwiększenie się ilości glukozy we krwi, a w efekcie cukrzycę. W związku z tym, kiedy ma miejsce wysoki poziom glukozy we krwi, to stan ten określany jest jako stan cukrzycy. W kolejnych artykułach zajmiemy się omówieniem różnych rodzajów tej choroby.