Tran – pomaga czy szkodzi?

Tran – pomaga czy szkodzi? Lojalni fani łososia i makreli będą informować was, dlaczego tak bardzo kochają ryby. Pojawią się informacje o kwasach tłuszczowych Omega-3. Ich znaczeniu i korzyściach dla dobrego samopoczucia. Będą przytaczać serie badań, potwierdzających że te kwasy tłuszczowe mają pozytywny wpływ na nasz organizm. Dowiecie się, ze są wykorzystywane w leczeniu różnych stanów zapalnych, chorób i dolegliwości. Opowiadając o licznych korzyściach rybiego oleju – tranu, trzeba się zastanowić czy ma one jakieś wady? Od razu trzeba tutaj powiedzieć, że nigdzie nie jest powiedziane ani napisane, że tran możesz szkodzić. Jednak nieoficjalne badania naukowe dowodzą, że olej z ryb ma wiele skutków ubocznych, a niektóre z nich są bardzo szkodliwe. Mniej poważne działania niepożądane to biegunka i podejrzany posmak w ustach, utrzymujący się przez długi czas. Można tego uniknąć, spożywając zalecaną dzienną dawkę tranu. Zazwyczaj lekarze zalecają spożywanie tranu w ilości 2 gramów dziennie. Inne ryzyko, związane z przedawkowaniem to zanieczyszczenie organizmu związkami rtęci. Choć jest to smutny fakt, to wiele światowych wód, w których odbywa się rybołówstwo, jest poważnie zanieczyszczonych rtęcią. Podczas gdy ryby mają wysoki poziom kwasów omega-3, to mogą być też zanieczyszczone metalami ciężkimi.